d'n grôôte oorlog 14-18

In België werd de afgelopen jaren 'grote oorlog' herdacht. De eerste wereldoorlog vond 100 jaar geleden plaats. In ons grensgebied is sinds deze herdenking veel te beleven en te leren over de 1e wereldoorlog 1914-1918. Drie educatieve en interactieve routes geven een beeld van wat deze oorlog in onze omgeving tweegbracht

 

interactieve fietsroute

Onze kennis van de Eerste wereldoorlog blijft doorgaans beperkt tot de wreedheid van de Duitse inval in België en de uitzichtloze loopgravenoorlog in de Westhoek. De geschiedenis van bezet België is minder bekend en helemaal vergeten zijn de gebeurtenissen aan de Belgisch-Nederlandse grens, waar de Nederlandse neutraliteit grote gevolgen had. De baarlese heemkunde vereniging bied u verschillende aktiviteiten waaronder een fietsroute een wandelroute in Zondereigen en een wandelroute in Baarle.

 

Deze routes zijn interactief met fotoborden langs het parcours. Na het scannen van QR-codes kunnen ter plaatse elf ingesproken verhalen beluisterd worden. Ze zijn uitgewerkt en ingesproken door leerlingen en leerkrachten van de Academie voor muziek en woord De Noorderkempen. Verder bevinden zich langs de route twee heropgerichte schildwachthuisjes en twee reconstructies van de dodendraad, waarvan één met een schakelhuis.

schakelhuis

De wandelroutes en fietsroutes maken gebruik van dezelfde borden, echter de wandelroutes omvatten niet alle info/borden. Hier kunt u alvast de ingesproken verhalen beluisteren en eventueel downloaden. Dan heeft u onderweg geen internetverbinding nodig!

2015award winner silver

supporter Cittaslow