Dodendraad

Dit seizoen moet u beslist naar onze camping komen en een uitstapje maken over de grens. In Mei konden we de slag om Hoogstraten  Herbeleven. Het einde van de franse heerschappij ging in onze regio met hevige gevechten gepaard die later uitmondden in de slag om Waterloo. Lees hier meer over de geschiedenis van deze veldslag.

Hoogstraten ligt op fietsafstand van onze camping (+/- 17 Km)

Maar naast het einde van de overheersing door Napoleon wordt in België dit jaar 'de grote oorlog' herdacht In ons grensgebied.

Onze kennis van de Eerste wereldoorlog blijft doorgaans beperkt tot de wreedheid van de Duitse inval in België en de uitzichtloze loopgravenoorlog in de Westhoek. De geschiedenis van bezet België is minder bekend en helemaal vergeten zijn de gebeurtenissen aan de Belgisch-Nederlandse grens, waar de Nederlandse neutraliteit grote gevolgen had. De baarlese heemkunde vereniging bied u verschillende aktiviteiten waaronder een fietsroute een wandelroute in Zondereigen en een wandelroute in Baarle.

interactieve fietsroute

de Fietsroute is interactief met vijftien fotoborden langs het parcours. Na het scannen van QR-codes kunnen ter plaatse elf ingesproken verhalen beluisterd worden. Ze zijn uitgewerkt en ingesproken door leerlingen en leerkrachten van de Academie voor muziek en woord De Noorderkempen. Verder bevinden zich langs de route twee heropgerichte schildwachthuisjes en twee reconstructies van de dodendraad, waarvan één met een schakelhuis.

schakelhuis

De wandelroutes maken ook gebruik van deze borden, echter deze routes omvatten niet alle info/borden. Hier kunt u alvast de ingesproken verhalen beluisteren en eventueel downloaden. Dan heeft u onderweg geen internetverbinding nodig!

2015award winner silver

supporter Cittaslow